Γνωρίστε το απόλυτο κράμα επιτραπέζιων παιχνιδιών!!!

 Εάν αναζητείτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο να συνδυάζει:

  • Τον παράγοντα «τύχη» του ταβλιού
  • Τη στρατηγική του σκακιού
  • Τον αγωνιστικό χαρακτήρα των σπορ
  • Τις γενικές γνώσεις του TrivialPursuit
  • Την πληθώρα λέξεων που συναντούμε σε ένα σταυρόλεξο κι ακόμα παραπάνω
  • Τη διανοητική ικανότητα του Μπριτζ,

τότε μάλλον ήρθε η ώρα να γνωρίσετε την απαράμιλλη γοητεία του Αγωνιστικού Σκραμπλ!

 

Κι όλα αυτά γιατί στο Α.Σ. ο παίκτης δεν εστιάζει μόνο στην εύρεση μίας ωραίας λέξης και την τοποθέτησή της στο ταμπλό. Αντ’ αυτού το μυαλό μας πρέπει να εκπαιδευτεί σιγά-σιγά να ανιχνεύει όλες τις πιθανές λέξεις και κινήσεις που προκύπτουν από τα επτά γράμματα που έχουμε μπροστά μας και με βάση μια σειρά κριτηρίων, να παίρνει τη σωστή απόφαση για εμάς…θα πρέπει να επιτεθούμε; Να αμυνθούμε; Να αντεπιτεθούμε ή να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή; Θα πρέπει να βάλουμε το Σκραμπλ* ή μήπως θα πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό και να τοποθετήσουμε μία μικρότερη -αλλά πιο συμφέρουσα ίσως- λέξη;

Ποτέ δεν είναι αργά για να εντρυφήσετε στα μυστικά του Αγωνιστικού Σκραμπλ, ώστε αυτό το άγνωστο πέλαγος λέξεων και κινήσεων που θα συναντήσετε κατά την πρώτη σας επαφή με το παιχνίδι, να μετατραπεί βαθμηδόν σε μία κουταλιά γλυκού νερού που θα τιθασεύετε με χαρακτηριστική άνεση!

 

*Σε μία παρτίδα Σκραμπλ ο κάθε παίκτης έχει μπροστά του επτά γράμματα. Σκραμπλ αποκαλείται η κίνηση που ο παίκτης τοποθετεί και τα επτά γράμματα του στο ταμπλό, είτε δημιουργώντας 7γράμματα λέξη, είτε χρησιμοποιώντας γράμματα από το ταμπλό για να σχηματίσει 7++γράμματες λέξεις και έχει μπόνους 50 πόντων στην καταμέτρηση

Παρότι το Σκραμπλ θεωρείται από πολύ παλιά ένα από τα πιο διαδεδομένα επιτραπέζια παιχνίδια στις ελληνικές οικογένειες και παρέες, η πρώτη οργανωμένη κίνηση και σύσταση ομίλου Σκραμπλ έγινε το 2000, όταν μία παρέα φίλων του παιχνιδιού από την Καστοριά αποφάσισε να προωθήσει το Ελληνικό Αγωνιστικό Σκραμπλ θεσπίζοντας κανόνες διεξαγωγής αγώνων, όρους αποδοχής λέξεων και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα συστατικά που χρειάζονταν προκειμένου να οργανωθούν τα πρώτα τοπικά τουρνουά και Πανελλήνια Πρωταθλήματα Σκραμπλ. 

Ακολούθησαν πέντε ακόμα όμιλοι, οι οποίοι με σειρά παλαιότητας είναι Πτολεμαΐδας, Θεσσαλονίκης, Αθηνών-Πειραιώς, Βέροιας και Ρόδου, ενώ και άλλες πόλεις ετοιμάζονται να ιδρύσουν το δικό τους όμιλο.

Σε κάθε όμιλο διοργανώνεται κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού έτους Εσωτερικό Πρωτάθλημα Νέων Ελληνικών και Κύπελλο, ενώ ένα διήμερο το χρόνο προσκαλούνται παίκτες απ'όλη την Ελλάδα για να αγωνιστούν στο Πανελλήνιο Τουρνουά της πόλης. Κάποιοι από τους ομίλους διοργανώνουν επίσης και Πρωταθλήματα Νέων Μελών και Όλων των Λέξεων προκειμένου να καλύπτονται οι αγωνιστικές απαιτήσεις και προτιμήσεις όλων των φίλων του παιχνιδιού. Τέλος, τα φιλικά παιχνίδια υπερτερούν πάντοτε αριθμητικά, καθώς τα μέλη των ομίλων συναντιούνται συνεχώς ανεπίσημα για να απολαύσουν τα αγαπημένο τους παιχνίδι.

Το ανώτατο όργανο είναι η Πανελλήνια Ένωση Σκραμπλ (Π.Ε.Σ.), υπό την αιγίδα της οποίας διοργανώνεται μία φορά το χρόνο τριήμερο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκραμπλ σε κάποια πόλη της Ελλάδας, ακόμα και αν δεν έχει συσταθεί ακόμα τοπικός όμιλος σε αυτή. 

 

Μπορεί να πρόκειται για ένα παιχνίδι λέξεων, η πραγματική ιστορία πίσω από το SCRABBLE®, όμως, είναι οι αριθμοί. Εκατό εκατομμύρια παιχνίδια έχουν πωληθεί παγκοσμίως. Μόνο στη Βόρεια Αμερική πωλούνται παραπάνω από ένα εκατομμύριο παιχνίδια κάθε χρόνο. Και για τους λάτρεις του αθλήματος, εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις βρίσκονται στη διάθεση τους, για να χρησιμοποιηθούν στο βαθμολογικό τους οπλοστάσιο.

Η ιστορία του SCRABBLE® και η μετάλλαξη του από μία μανία της εποχής σε κομμάτι πολιτισμού, έχουν τις ρίζες τους στην Αμερική. Ο Alfred Mosher Butts, ένας άνεργος αρχιτέκτονας από το Poughkeepsie της Νέας Υόρκης, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Αναλύοντας τα παιχνίδια που ήδη κυκλοφορούσαν, διαπίστωσε ότι χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες: παιχνίδια αριθμών, όπως τα ζάρια και το μπίνγκο, παιχνίδια στρατηγικής, όπως το σκάκι και η ντάμα και παιχνίδια λέξεων, όπως οι αναγραμματισμοί. Προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες θα χρησιμοποιούσαν και τύχη και ικανότητα, εφηύρε αρχικά ένα συνδυασμό αναγραμματισμών και στραυρολέξου. Το παιχνίδι αυτό πρώτα ονομάστηκε LEXICO και στη συνέχεια CRISS CROSS WORDS. Για να καθορίσει την κατανομή των διαθέσιμων γραμμάτων, ο Butts χρησιμοποίησε την πρώτη σελίδα της New  York Times και έκανε χρονοβόρους υπολογισμούς γύρω από τη συχνότητα εμφάνισης των γραμμάτων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του Butts έχουν παραμείνει σε ισχύ για σχεδόν τρεις γενιές και δισεκατομμύρια παρτίδες Σκραμπλ.

Επί σειρά ετών, μεγάλοι κατασκευαστές παιχνιδιών απέρριπταν ομόφωνα την εφεύρεση του Butts για μαζική παραγωγή. Τότε ήταν που ο Butts γνώρισε τον James Brunot, έναν επιχειρηματία που ερωτεύτηκε την ιδέα του. Μαζί έκαναν κάποιες βελτιώσεις πάνω στους κανόνες και στο σχεδιασμό και, το σημαντικότερο, άλλαξαν το όνομα σε SCRABBLE®, λέξη που σημαίνει «ψηλαφώ με μανία». Το 1948 ήταν η χρονιά που καθιερώθηκε το εμπορικό όνομα SCRABBLE® Brand Crossword Game. Η Brunots ενοικίασε ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο στο  Dodgington του Connecticut, όπου μαζί με φίλους έφτιαχναν 12 παιχνίδια την ώρα, κολλώντας γράμματα πάνω σε ξύλινα πλακίδια, ένα-ένα. Αργότερα, το ταμπλό και τα πλακίδια παράγονταν αλλού και στο εργοστάσιο πήγαιναν μόνο προς συναρμολόγηση και διανομή.

Τα τέσσερα πρώτα χρόνια αποδείχθηκαν πολύ δύσκολα. Το 1949 η Brunots έφτιαξε 2.400 σετ και έχασε 450$. Όπως συμβαίνει συνήθως στον επιχειρηματικό κόσμο, το SCRABBLE κέρδισε αργά, αλλά σταθερά τη δημοτικότητά του, ανάμεσα στους ιδιαίτερα επιλεκτικούς καταναλωτές. Στις αρχές του 1950, λέγεται πως κατά τη διάρκεια των διακοπών του, ο διευθύνων σύμβουλος της MACY, ανακάλυψε το παιχνίδι και παρήγγειλε μερικά τεμάχια για το κατάστημά του. Μέσα σε ένα χρόνο, «έπρεπε όλοι να έχουν ένα», σε τέτοιο βαθμό που τα παιχνίδια SCRABBLE βρίσκονταν πλέον σε καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Το 1952, η Brunots συνειδητοποίησε ότι δε μπορούσε πλέον να παράγει αρκετά παιχνίδια ώστε να ανταποκρίνεται στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση. Για το λόγο αυτό, παραχώρησε στην εταιρεία Selchow & Righter τα δικαιώματα παραγωγής και διανομής του προϊόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά.

Δίχως άλλο, η Selchow & Righter έπρεπε κι εκείνη να ενισχύσει τη γραμμή παραγωγής της προκειμένου να ανταποκριθεί στο μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για το SCRABBLE. Άρχισαν να δημοσιεύονται σχετικά άρθρα στις εθνικές εφημερίδες, στα περιοδικά και στην τηλεόραση σε τέτοιο βαθμό που όλοι ήθελαν να έχουν ένα παιχνίδι το συντομότερο δυνατόν. Το 1972 η Selchow & Righter αγόρασε το εμπορικό σήμερα από τη Brunots, αποκτώντας έτσι τα αποκλειστικά δικαιώματα για όλα τα προϊόντα SCRABBLE® και τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Το 1986, η  Selchow & Righter πωλήθηκε στην Coleco Industries, η οποία είχε γίνει διάσημη από την παραγωγή κούκλων. Τρία χρόνια αργότερα η Coleco κήρυξε πτώχευση, και το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της, και κυρίως τα παιχνίδια SCRABBLE και ParchesiTM, αγοράστηκαν από την Hasbro Inc, ιδιοκτήτρια της Milton Bradley Company, της κυρίαρχης εταιρείας παραγωγής παιχνιδιών.

Σήμερα, το παιχνίδι συναντάται σε ένα από κάθε τρία αμερικάνικα σπίτια, σε διάφορες εκδόσεις, όπως Junior, Original, Deluxe, DeluxeTravel, Spanish, French κλπ.

Το Αγωνιστικό Σκραμπλ είναι επίσης δημοφιλές με τον ίδιο τρόπο που είναι το σκάκι και το μπριτζ. Κάθε χρόνο διεξάγεται ένα Εθνικό Πρωτάθλημα Σκραμπλ σε μία από τις μεγάλες πόλεις της Αμερικής και χρόνο παρά χρόνο φιλοξενείται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο διοργανώνεται από κοινού μεταξύ της Hasbro και της Mattel. Επιπλέον, η Εθνική Ένωση Σκραμπλ επιβλέπει πάνω από 180 τουρνουά και πάνω από 200 λέσχες Σκραμπλ σε ΗΠΑ και Καναδά.

Η επόμενη γενιά των παικτών του SCRABBLE αυξάνεται σταθερά με πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά να παίζουν το παιχνίδι σε περισσότερα από 18.000 σχολεία σε εθνικό επίπεδο μέσω του «Προγράμματος Σκραμπλ για Σχολεία». Εκατοντάδες φοιτητές ανταγωνίζονται επί του παρόντος σε κρατικά και περιφερειακά πρωταθλήματα σε όλη τη χώρα. Το πρώτο Εθνικό Πρωτάθλημα Σχολικού Σκραμπλ πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη στις 26 Απριλίου, 2003. Μαθητικές τάξεις μπορούν επίσης να εγγραφούν στην έκδοση School SCRABBLE News, η οποία περιλαμβάνει τεχνικές και ένα πλάνο διδασκαλίας, σχεδιασμένο για να μπορεί να ανταποκριθεί στους εκπαιδευτικούς στόχους.

Ο Alfred Mosher Butts απόλαυσε το παιχνίδι SCRABBLE με την οικογένεια και τους φίλους του μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε τον Απρίλιο του 1993 στην ηλικία των 93.

(Τα στοιχεία προέρχονται από την ιστοσελίδα http://www.scrabble-assoc.com/info/index.html)

 

Ο Όμιλος Σκραμπλ Αθηνών-Πειραιώς (ΟΣΑΠ) ιδρύθηκε το 2006 από ανθρώπους που θέλησαν να μοιραστούν και να διαδώσουν την αγάπη τους για το Σκραμπλ, και την ελληνική γλώσσα.

Ένας όμιλος γεμάτος από διαφορετικούς ανθρώπους όλων των ηλικιών που συνυπάρχουν αρμονικά με γνώμονα την αγάπη τους για το παιχνίδι αυτό.

Δυνατές συγκινήσεις, μακροχρόνιες φιλίες και υπέροχες στιγμές γεμάτες γέλιο είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που κάνουν τον όμιλό μας μία χαρούμενη οικογένεια, πάντα έτοιμη να υποδεχτεί νέα μέλη και να ζήσει μαζί τους νέες εμπειρίες.

Ένας δραστήριος όμιλος

Κάθε χρόνο διοργανώνουμε εσωτερικό πρωτάθλημα, κύπελλο, αγωνιστικές ημερίδες και άλλες εσωτερικές διοργανώσεις.

Αφορμές για παιχνίδι και όχι μόνο…

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, συμμετέχουμε σε τουρνουά που διοργανώνουν οι υπόλοιποι όμιλοι στις πόλεις τους, καθώς και στο ετήσιο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να συναντήσουμε τους φίλους μας από όλη την Ελλάδα, να περάσουμε ξέγνοιαστες ώρες εκτός των τειχών, να γνωρίσουμε νέα μέρη και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί παίζοντας.

Ένας όμιλος – μία ανοικτή πρόσκληση

Ελάτε λοιπόν να μας γνωρίσετε από κοντά, να παίξουμε, να διασκεδάσουμε και να μάθουμε!

Μοιραστείτε μαζί μας την αγάπη σας για την ελληνική γλώσσα και κάντε το Σκραμπλ και τον όμιλό μας ευχάριστο διάλειμμα της ζωής σας, ξεχνώντας για λίγο τις έγνοιες και τα προβλήματα των καιρών.

 

--- ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ---

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ιστοσελίδα www.scrabbleclub.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όμιλος Σκραμπλ Αθηνών-Πειραιώς

Καφέ Άλικο, Αγίου Δημητρίου 16, 10554

Ψυρρή 1ος όροφος

Τηλ: 6987794671 - 6974352725

Email: omilos.scrabble.a.p@gmail.com

<p><p><p><p><p><p>"""</p>"</p>"</p>"</p>"</p>"</p>"

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Τετάρτη: 17:00 - 21:00

Σάββατο: 17:00 - 20:00

Κυριακή: 17:00 - 21:00